De snelste weg is de omweg

Je leven loopt niet zoals jij dat wilt. Helemaal niet, of een beetje niet. De vraag waar je al een tijdje tegenaan hikt: ‘hoe krijg ik het weer aan de gang?’ Dat kan een concrete reden hebben. Een burn-out bijvoorbeeld, depressieve gevoelens, het overlijden van een dierbare of een ziekte. Maar ook een onbestemd gevoel van onvrede kan je ingegeven hebben: ‘hier moet ik iets aan doen’.

Alleen: wat? Iets met spiritualiteit? Een opleiding? Een therapeut, coach of goeroe? Het aanbod is overweldigend. De beslissing verandering in je situatie te brengen lijkt een nieuw probleem te veroorzaken. Keuzestress.

De meeste alternatieven die je overweegt hebben dit gemeen: ze beloven je te brengen wat je vraagt. Wat logisch lijkt, en aantrekkelijk, maar het niet is. Omdat je een cruciale stap overslaat. De vraag naar de legitimiteit van je inzet. Want hoe weet je dat het verlangen dat je vervuld hoopt te zien, terecht is? Echt bij jou past? Dat het ‘waar’ is?

Stel je bent alleenstaand en je vraagt de makelaar een huis met tien kamers voor je te vinden. Wat heb je liever, een makelaar die zegt: ‘gaan we voor u regelen’ of een die vraagt ‘uh, tien kamers voor u alleen: weet u dat wel zeker?’

Wat Liber zo anders maakt en zo ongelofelijk effectief: het leert je daar te beginnen waar andere methodes overheen stappen. Bij een vraag. Bij deze vraag: ‘ik wie ben ik?’ En wel omdat ‘wie’ aan ‘wat’ voorafgaat.

Begin je een huis om in te wonen te bouwen bij het dak? Nee toch zeker? Liber leert: bouw dan ook je levenshuis op vanaf de grond af aan. Start niet ergens halverwege, bij een verlangen, of bij een wens, maar onderzoek eerst de identiteit van de bouwer. Wie ben je echt?

Daartoe leer je steeds dezelfde drie stappen te zetten. Erkennen. Activeren. Verwelkomen.

Al snel ga je zien dat je niet met beide benen op de grond van je leven staat. Dat je woont in aannames over jezelf.  Eigenlijk de gevangene bent van een verhaal over jezelf dat niet overeenkomt met de totaliteit van wie je bent. Omdat dit verhaal draait om controleren en weten, terwijl je eindeloos veel meer niet weet dan wel. En je in essentie ook machteloos bent. De mooiste en verschrikkelijkste dingen van ons leven hebben we immers niet ‘onder controle’.

Dat hoofd van ons… laat het z’n gang gaan en het waant zich de directeur van ons bestaan. Maar als de wijsheidstradities van oost én west het ergens over eens zijn: juist levenskunst heeft met kennis niets te maken. Het enige wat ervoor nodig is: eerlijkheid en eenvoud. De moed om telkens weer te zien en te erkennen: ‘ik ben mijn eigen grootste vijand. Ik maak ingewikkeld, wat in de basis eenvoudig is.’

Op het eerste gezicht lijkt Liber anders. Nieuw. Maar kijk verder en je herkent een aanpak die je helpt je een oeroude wijsheid eigen te maken. Een weten dat huist in het diepst van je ziel: wie wil leren tot leven te komen, leert zich een leven van afleren aan. Wat Liber je biedt: de mogelijkheid om af te kicken van je verslaving aan ‘Misverstand Ik’.

Liber in een zin samengevat? De omweg is de snelste weg. Je leert je doelen te realiseren door bevriend te raken met de saboteur die daaraan in de weg staat.

En dan? Geluk? Succes? Al je dromen waargemaakt? Meer dan dat. Veel meer.

Liber brengt je: meer en meer van jezelf.

Lees hier meer over Liber.

 

Om wat de stilte baart

Stil te worden is als vrouw te worden. En moeder. Een en al bereidheid om ieder woord te beminnen en te ontvangen; vervolgens onbeweeglijk te wachten en tenslotte te baren: het levengevende woord. En weer. En nog weer eens.

Lees verder »

Zoek en je zult vinden

Dankzij de optelsom van bezinningssnelheden die ZeeVELD aanbiedt, komt de missie van Jan XVII vrijwel dagelijks met zoveel woorden ter sprake. Daarmee biedt zich steeds weer een nieuw stukje aan van een puzzel die zich over tijd als vanzelf lijkt te leggen.

Lees verder »