Inbreiden

Het zal ergens midden jaren negentig geweest zijn, ik deed een PR-klus voor Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, dat ik de term voor het eerst hoorde: inbreiden. Stadsuitbreiding die je niet realiseert op weer een volgend weiland, maar door de mogelijkheden binnen de bestaande bebouwing te benutten.

Inbreiden.

Een prachtig tegendraads woord dat zich in mij een vaste woon-en verblijfplaats moet hebben veroverd, want vrijwel alle uitbreidingen die we de afgelopen jaren in ZeeVELD realiseerden, waren een vorm van inbreiding.

In de lege hoogte van een slaapkamer vonden we de benodigde ruimte om deze tot een zelfstandige verblijfsunit te kunnen verbouwen, geschakelde, lastig te benutten, opkamers toverden we om tot individuele slaapkamers met eigen badkamer, anders ingedeeld bleken opberghokken voldoende vierkante meters vrij te maken voor een koffiebar, en op de plek van een overbodig geworden douche bleken maar liefst twee wc’s te passen.

Het bestaande niet te veranderen door er iets aan vast te plakken, maar door het nuchter te analyseren en in de uitkomst de mogelijkheden voor het nieuwe te identificeren. Precies de aanpak die de Liber methodiek aanbeveelt voor ons psychisch welbevinden: een mens creëert zich geen innerlijke rust door de bouw van een annex van vrede, maar door z’n innerlijke onvrede, steeds weer, zo lijdzaam te leren ervaren, dat de vrede die daarvan de kern vormt als vanzelf van zich gaat doen spreken.

Worden wie we zijn is geen kwestie van bijbouwen, maar van zonder verzet of oordeel leren ervaren hoeveel oneigenlijkheid we huisvesten.

Terug naar het fysieke inbreiden: vanaf 27 februari 2023 gaat dit zich in huize ZeeVELD weer enthousiast manifesteren, en wel in het door Rob Schipper in 2002 gebouwde woonhuis op de plek van de voormalige kapberg. Wat nu nog een eetkamer is wordt een slaapkamer, aangrenzend wordt een stuk hal een volledige badkamer, de bijkeuken trekken we deels bij de opbergruimte van de kapel en – weer terug in de hal – hier komt over de hele lengte een scheidingsmuur zodat begane grond en verdieping onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen gaan worden.

Denk een maand vooruit en de begane grond zal ons tweede zelfstandige retraiteappartement zijn, voor tot twee personen, terwijl de slaapkamers op de eerste verdieping extra armslag gaan bieden voor groepen die in het hoofdhuis verblijven.

Inbreiden dus. Van harte aanbevolen. Voor steden, huizen, maar zeker ook voor mensen.

Cognitieve sjablonen

‘Ons leven moet passen binnen het raamwerk dat wij daarvoor in gedachten hebben’ schreef ik in een eerdere blog. Dat raamwerk blijkt een prachtige naam te hebben: cognitief sjabloon…

Lees verder »

‘Look Mickey’

Het heilige muurtje in de kapel van ZeeVELD, heeft gezelschap gekregen van Roy Lichtenstein. Een afbeelding van zijn schilderij waarop Donald Duck …

Lees verder »

Wie een kuil graaft

Ooit wil ik nog eens een boek schrijven over tegeltjeswaarheden. Of misschien een serie retraites organiseren, daarop gebaseerd. Vandaag aan de beurt: ‘wie een kuil

Lees verder »

De zin van het leven…in jou

Het leven heeft geen zin. Omdat het leven niet denkt in termen van ‘hebben’, maar van geven. Het leven ‘heeft’ dus geen zin, maar ‘creëert’ zin. In dat leven zelf. Klik op de afbeelding om verder te lezen.

Lees verder »