School voor dienend kluizenaars

School voor dienend kluizenaars

Jan XVII is een ‘school voor dienend kluizenaars’. Ook deeltijdstudenten zijn van harte welkom er met hart, ziel, kracht en verstand aan bij te dragen.

School voor dienend kluizenaars
Jan XVII is een monastieke school annex werkplaats voor ‘dienend kluizenaars’ in ontwikkeling. Waar je leert om – naar de Regel van Benedictus – “afstand te doen van de eigen wil”.

Wat je dat oplevert? Volgens de Regel ‘verruimt zich al doende het hart’. Maar je zou ook kunnen zeggen: ‘verdunt zich de huid’.

Je zult het je niet bewust zijn, maar als je op deze school begint sta je stijf van de conditionering. Klaar in de aanslag om zelfs de kleinste tegenslag of teleurstelling behendig af te weren. In wat we ‘het gewone leven’ noemen, kwamen er zoveel prikkels op je af, uit lijfsbehoud raakte je geoefend in zelfverdediging; ontwikkelde je een dikke huid. Eenmaal in de leer bij Jan XVII heb je nog steeds met tegenslagen en teleurstellingen te maken. Het dienend aspect van je scholing brengt ze vanzelf op je pad. Gelukkig maar. ‘Haal de beproeving weg en niemand wordt gered’ zeiden de woestijnvaders al. Maar nooit zijn het er zoveel dat je ze in je kluizenaarsuren niet zou kunnen verteren. Je hebt ruim de tijd om de pijn en het verdriet dat ze veroorzaken, toe te laten en tot je door te laten dringen. Wonden liefevol aan te leren raken.

Door steeds minder in de weg te staan van het moeilijke wat je overkomt, word je als vanzelf ook beter beschikbaar voor het mooie dat het leven je aanreikt. Tot uiteindelijk de smaak van wat je meemaakt, secundair wordt. En je in je houding van beschikbaarheid, aanwezigheid en onvankelijkheid alleen al, de toegangspoort tot een ongelofelijk rijke en vreugdevolle schat begint te ervaren.

Tussenjaar
Een gedachte die onze stichter al koesterde: dat o.a. jong volwassenen op deze school een ‘tussenjaar’ kunnen gaan doorbrengen.

Deelnemers in deeltijd
Ook leeft de hoop dat zich rond de school een kring van deelnemers in deeltijd vormt. Vrouwen en mannen die regelmatig met de kerngroep komen meewerken en -leren.

Van transitium naar transitia
Anno nu voorziet alleen Transitium ZeeVELD  onze school nog maar van oefenstof. Maar zet meer dan twee, maximaal drie kluizenaars te dicht bij elkaar, en het zijn geen kluizenaars meer. Een aanwas van dienend kluizenaars zal daarom als vanzelf moeten leiden tot de oprichting tot meer ’transitia’.

Meer 
Meer over de visie, missie en strategie van Jan XVII lees je hier.