Vluchtplek

Het management van dit bedrijf komt al voor het derde jaar op rij naar ZeeVELD. Ze voelen zich hier thuis en het weerzien is warm. ‘Jullie kunnen hier wel een dependance vestigen’ grap ik. “Dat zou een goed idee zijn”,  zegt de directeur. Een vluchtplek. Daar kan ik soms zo’n behoefte aan hebben.”

Ik val stil. Vluchtplek… vluchtplek…

‘Je maakt wel wat los met dat woord’ begin ik aarzelend. Om ineens op stoom te komen: ‘weet je, het gekke is: vanuit een monnik gezien is juist het grote makke van de mens dat hij zichzelf tot vluchtplek denkt te moeten zijn. En wat hij zijn ‘leven’ noemt is een permanente verdediging daarvan. Waardoor hij behoefte krijgt aan… een vluchtplek.’

En ik moet terugdenken aan een van mijn eerste monastieke lessen: ‘vanuit de stad bekeken lijkt het hier in de abdij wel de wereld op zijn kop’ zei ik ooit tegen mijn monastieke leermeester. Zijn antwoord: ‘en zo kijken wij nou tegen de stad aan: als de wereld op zijn kop’.

Wat ik op een dag zoal doe? Gisteren was ik de inhoud van een GFT ton aan het verhuizen, vandaag mag ik verder werken aan een nieuwe website. Maar wat ik ook doe, het is slechts een kapstok voor die ene oefening waar het de monnik om gaat: afstand te leren doen van de waan zichzelf tot vluchtplek te moeten zijn.

Wie volgt?

Related > ,

De snelste weg is de omweg

Jarenlang kampte hij met depressies. Op het suïcidale af. Tot Liber op z’n pad kwam. En hij al na drie weken kon uitroepen: ‘waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Weg klachten!’ Hoe dat kan? Lees hier verder.

Lees verder »

“Dat allen een zijn”.

Uit ‘The Oneness Declaration’ van Ervin Laszlo: “The idea of “self-defense” needs to be rethought. Patriotism and heroism are mistaken aspirations. Every weapon is a danger to all. Comprehension, conciliation and forgiveness are not signs of weakness; they are signs of courage”.

Lees verder »

Een komma, geen punt

Wat heeft iemand dat ooit knap bedacht. Zo’n korte maar krachtige uitdrukking, een refrein bijna, om duidelijk te maken dat de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden een proces is en geen gelopen race. En wat zouden we erbij gebaat zijn om zowel karakterisering als inzicht, een op een in onze eigen levens te integreren. Klik en lees verder

Lees verder »

Blik op de nieuwe mens

Wie bang is dat de mens zoals we ons die nu denken, ten onder zal gaan heeft gelijk, om de eenvoudige reden dat hem dat bestaansrecht niet is gegeven. Zo is hij niet ‘ontworpen’. (Lees hier verder)

Lees verder »