Van plat naar sprankelend

Met liefde biedt Transitium ZeeVELD een thuis aan de meest uiteenlopende retreats. In de afgelopen week alleen al achtereenvolgens maar liefst drie.

Maar ZeeVELD kent ook een geheel eigen bewustwordingsweg: Liber.

De crux van het Liber oefenen: je bewust te worden hoe slechts een enkel obstakel in de weg staat aan je eenwording met je diepste bedoeling, de essentie van alle dingen: de waarde die je hecht aan je eigen mening over tegenvallers, teleurstellingen of gebeurtenissen waar je niet op zat te wachten.

Bekijk het eens zo: het hele leven draait uit op een grote ‘teleurstelling’: onze dood. Dan is de volgende vraag: wat is nu relevanter? Onze mening of opvatting over die dood, of het feitelijke, reële gegeven daarvan?

Niets nodigt ons zo uit tot eenwording als tegenvallers. Zet een krul bij dat woord (of bij gevoelens als ‘lastig’, ‘moeilijk’, ‘teleurstellend’, ‘komt me niet uit’, ‘zit ik niet op te wachten’) en we signaleren onze opvattingen over wat we meemaken, belangijker te vinden dan wat dan ook. Met stip op één: onze mening over mens en ding. Leer – Liber! – tegenvallers met open hart te verwelkomen, ‘op te eten’, te ‘verteren’, en de diepste, altijd weer verrassende en levengevende boodschap die ook in ‘tegenvallende’ of ‘teleurstellende’ gebeurtenissen schuilgaat, wordt je duidelijk.

En in plaats van opvattingen worden inzichten je deel. Wordt moeizaam tegenstribbelen, dankbaar meewerken. Verandert plat in sprankelend leven.

Klinkt uitnodigend? Probeer hier Liber zelf.

“Dat allen een zijn”.

Uit ‘The Oneness Declaration’ van Ervin Laszlo: “The idea of “self-defense” needs to be rethought. Patriotism and heroism are mistaken aspirations. Every weapon is a danger to all. Comprehension, conciliation and forgiveness are not signs of weakness; they are signs of courage”.

Lees verder »