Van plat naar sprankelend

Met liefde biedt Transitium ZeeVELD een thuis aan de meest uiteenlopende retreats. In de afgelopen week alleen al achtereenvolgens maar liefst drie.

Maar ZeeVELD kent ook een geheel eigen bewustwordingsweg: Liber.

De crux van het Liber oefenen: je bewust te worden hoe slechts een enkel obstakel in de weg staat aan je eenwording met je diepste bedoeling, de essentie van alle dingen: de waarde die je hecht aan je eigen mening over tegenvallers, teleurstellingen of gebeurtenissen waar je niet op zat te wachten.

Bekijk het eens zo: het hele leven draait uit op een grote ‘teleurstelling’: onze dood. Dan is de volgende vraag: wat is nu relevanter? Onze mening of opvatting over die dood, of het feitelijke, reële gegeven daarvan?

Niets nodigt ons zo uit tot eenwording als tegenvallers. Zet een krul bij dat woord (of bij gevoelens als ‘lastig’, ‘moeilijk’, ‘teleurstellend’, ‘komt me niet uit’, ‘zit ik niet op te wachten’) en we signaleren onze opvattingen over wat we meemaken, belangijker te vinden dan wat dan ook. Met stip op één: onze mening over mens en ding. Leer – Liber! – tegenvallers met open hart te verwelkomen, ‘op te eten’, te ‘verteren’, en de diepste, altijd weer verrassende en levengevende boodschap die ook in ‘tegenvallende’ of ‘teleurstellende’ gebeurtenissen schuilgaat, wordt je duidelijk.

En in plaats van opvattingen worden inzichten je deel. Wordt moeizaam tegenstribbelen, dankbaar meewerken. Verandert plat in sprankelend leven.

Klinkt uitnodigend? Probeer hier Liber zelf.

Ik, wie ben ik?

Bouwen we een huis, we beginnen bij het begin. Tegen alle wetten van de zwaartekracht in, beginnen we met ons levenshuis bij het dak. Niet bij de vraagtekens, maar bij de uitroeptekens van ons bestaan. Klik op de afbeelding om verder te lezen

Lees verder »

Gelukkig worden doe je zo

Dank aan Jan Versteegh die voor zijn boek ‘Gelukkig worden doe je zo’, ook in ZeeVELD langskwam voor een openhartig gesprek met Thomas. Klik op de afbeelding en lees verder.

Lees verder »

Liber, oefening 1

Liber leert je te leven op twee motoren: de motor van je denken, doen en laten, streven, vinden, voelen, willen weten en verwachten, EN die van je volkomen verstilde gewaar zijn daarvan…

Lees verder »