Uitzichtloosheid als bron van creativiteit

‘Het is een ontzettend leuke uitdaging om van een onmogelijke situatie een nieuw en creatief uitgangspunt te maken’. Voor de camera van verhuurplatform Groepen.nl vertelt Thomas van Kleef hoe hij ZeeVELD in een halve dag omtoverde tot ‘anderhalve meter accommodatie’.  Waarmee maar weer eens duidelijk werd hoe deze plek zich, stapje na voorzichtig stapje, inderdaad ontwikkelt tot een ‘klooster van de toekomst’ . Waar gasten en permanente bewoners al doende leren hoe je ontvankelijk leeft. En niet: projecterend.

Spiritualiteit a la ZeeVELD: niet wat je doet, maar hoe je de dingen doet. Niet wat je gelooft, maar dát je gelooft: dat het Leven zelf gelooft in jou. En je van minuut tot minuut aanwijzingen geeft om hier op aarde een teken van dat Leven te zijn. Borrelend, bruisend en steeds weer vernieuwend wat sleets is geworden.

 

Pasen, Liber: oefening 2

Sta je met je neus op de ‘Nachtwacht’, je ziet een klodder, een veeg, een streek. Bepaald geen schilderij om over naar huis te schrijven. Dat wordt het pas als je er afstand van neemt…

Lees verder »

Over Henri Bontenbal en de ervaring van God

Van nature wonen we al in het weten, vertrouwen of ‘geloof’, gedragen te worden door een mysterie dat zich boven alle benamingen verheft. Onszelf ondanks zijn we daarin geborgen. Waarmee we in die zin ‘gelovig geschapen’ zijn.  Dus dat is het probleem niet.

Lees verder »

Geen eisen maar cadeaus

Hoe verschillend ook de verschijningsvorm, het fundament van iedere beproefde spirituele discipline, uit het oosten net zo goed als uit het westen, draait om dezelfde erkenning: zeker, heiligheid woont in ons hart, maar tussen ons en dat hart staat ons ego. En tenzij we de teugels daarvan overgeven aan buiten ons eigen hart gelegen ‘sacristies’, rituelen of disciplines, zal dat hart niet alleen van ons heilige, maar ook van ons onheilige de woonplaats zijn. En dus een strijdtoneel.

Lees verder »