Verbinden, Verdiepen, Verstillen: opening retraitestudio completeert drie-snelheden-aanbod

Het Duizend Dingen Doekje dat ik ook ben, ziet nu pas kans hier een nieuwtje te delen. De jongste uitbreiding van het aanbod van Jan XVII: een eenpersoons retraitestudio. Die vanaf het moment dat we de deuren ervan openden, een groot succes blijkt. “Wat een rust, wat een uitzicht, wat een fijne energie en wat een luxe”. Het is maar een van de vele mooie bijdragen die het gastenboek al rijk is. “Een lang weekend was genoeg om dichter bij mezelf te komen.”

Onderliggende structuur aanbod Jan XVII wordt zichtbaar

Met deze retraitestudio heeft de structuur van het ‘drie-snelheden-beleid’ – ‘Verbinden, Verdiepen, Verstillen’ – dat Jan XVII de afgelopen jaren ontwikkelde, nu in iedere dimensie concreet vorm gekregen. De inzet van dit beleid: in ZeeVELD een geleidelijke, stapsgewijze gang naar een vertraagde en verstilde, ‘monastieke’, levensstijl te faciliteren.

De hoogste snelheid, die van het ‘Verbinden’, biedt daartoe een rijk geschakeerd retraiteprogramma. De belangstelling daarvoor ontwikkelde zich de laatste paar jaar zo voorspoedig, dat we onlangs moesten besluiten alleen nog organisaties te ontvangen die hier minstens drie retreats per jaar aanbieden.

Aan de traagste snelheid, het ‘Verstillen’, geeft sinds 2006 ondergetekende vorm met zijn ontdekkingsreis naar ‘nieuwe woorden en wegen voor de contemplatieve monastieke traditie’. Een eerste ‘ontdekking’ op die reis: Liber, de doe-het-zelf coachingsmethodiek. Later dit jaar volgt nader nieuws over de manier waarop we deze snelheid een extra duwtje in de rug gaan geven.

En sinds april heeft als gezegd dan ook de middelste snelheid, die van het ‘Verdiepen’, handen en voeten gekregen. Met een van alle gemakken voorziene ‘kluis’, bewust ontworpen voor bewoning door niet meer dan een persoon tegelijk en zo binnen ZeeVELD gesitueerd dat maximale eenzaamheid gegarandeerd is. Om van de ruimtelijkheid (en schoonheid!) van het uitzicht van deze retraitestudio nog maar te zwijgen…

Ook toe aan verdieping?

Wil je meer over deze retraitestudio weten? Zou je er ook wel eens een paar dagen willen verblijven? Lees er hier meer over.

Zachte krachten

Nooit niet actueel: ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ * De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind — dit hoor ik als een

Lees verder »

Liber, oefening 1

Liber leert je te leven op twee motoren: de motor van je denken, doen en laten, streven, vinden, voelen, willen weten en verwachten, EN die van je volkomen verstilde gewaar zijn daarvan…

Lees verder »

Om wat de stilte baart

Stil te worden is als vrouw te worden. En moeder. Een en al bereidheid om ieder woord te beminnen en te ontvangen; vervolgens onbeweeglijk te wachten en tenslotte te baren: het levengevende woord. En weer. En nog weer eens.

Lees verder »

Eerlijker delen

En toen bleek ook het Britse referendum een strijd tussen haves and have nots. Met als onderliggende existentiële vraag: verwacht je je de komende decennia

Lees verder »

Gelukkig worden doe je zo

Dank aan Jan Versteegh die voor zijn boek ‘Gelukkig worden doe je zo’, ook in ZeeVELD langskwam voor een openhartig gesprek met Thomas. Klik op de afbeelding en lees verder.

Lees verder »