Verbinden, Verdiepen, Verstillen: opening retraitestudio completeert drie-snelheden-aanbod

Het Duizend Dingen Doekje dat ik ook ben, ziet nu pas kans hier een nieuwtje te delen. De jongste uitbreiding van het aanbod van Jan XVII: een eenpersoons retraitestudio. Die vanaf het moment dat we de deuren ervan openden, een groot succes blijkt. “Wat een rust, wat een uitzicht, wat een fijne energie en wat een luxe”. Het is maar een van de vele mooie bijdragen die het gastenboek al rijk is. “Een lang weekend was genoeg om dichter bij mezelf te komen.”

Onderliggende structuur aanbod Jan XVII wordt zichtbaar

Met deze retraitestudio heeft de structuur van het ‘drie-snelheden-beleid’ – ‘Verbinden, Verdiepen, Verstillen’ – dat Jan XVII de afgelopen jaren ontwikkelde, nu in iedere dimensie concreet vorm gekregen. De inzet van dit beleid: in ZeeVELD een geleidelijke, stapsgewijze gang naar een vertraagde en verstilde, ‘monastieke’, levensstijl te faciliteren.

De hoogste snelheid, die van het ‘Verbinden’, biedt daartoe een rijk geschakeerd retraiteprogramma. De belangstelling daarvoor ontwikkelde zich de laatste paar jaar zo voorspoedig, dat we onlangs moesten besluiten alleen nog organisaties te ontvangen die hier minstens drie retreats per jaar aanbieden.

Aan de traagste snelheid, het ‘Verstillen’, geeft sinds 2006 ondergetekende vorm met zijn ontdekkingsreis naar ‘nieuwe woorden en wegen voor de contemplatieve monastieke traditie’. Een eerste ‘ontdekking’ op die reis: Liber, de doe-het-zelf coachingsmethodiek. Later dit jaar volgt nader nieuws over de manier waarop we deze snelheid een extra duwtje in de rug gaan geven.

En sinds april heeft als gezegd dan ook de middelste snelheid, die van het ‘Verdiepen’, handen en voeten gekregen. Met een van alle gemakken voorziene ‘kluis’, bewust ontworpen voor bewoning door niet meer dan een persoon tegelijk en zo binnen ZeeVELD gesitueerd dat maximale eenzaamheid gegarandeerd is. Om van de ruimtelijkheid (en schoonheid!) van het uitzicht van deze retraitestudio nog maar te zwijgen…

Ook toe aan verdieping?

Wil je meer over deze retraitestudio weten? Zou je er ook wel eens een paar dagen willen verblijven? Lees er hier meer over.

Zachte krachten

Nooit niet actueel: ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ * De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind — dit hoor ik als een

Lees verder »

Hardloper of slak?

Een slak mag dan geen pootjes hebben, een slakkengang voltrekt zich wel degelijk stapje voor stapje. Eerst scheidt de slak met het onderlichaam een kleefstof

Lees verder »

Hetzelfde anders gaan zien

Bang, boos, eenzaam of verdrietig? Natuurlijk, dat kan. Maar dat betekent nog niet dat je dat gevoel ook hoeft te dragen. Spreid je angstbroek, paniekshirt of zorgenrok uit op je bed en laat ze hun verhaal vertellen. Klik om verder te lezen.

Lees verder »