MEE bezig of VOOR aanwezig

Wat als alle mediteren en bidden nu eens niet bedoeld zou zijn om de wereld, onszelf, verlichting van lijden te bezorgen, maar om onze beleving van dat lijden zonder tegenspartelen te leren ontvangen en verteren?

‘Ik heb veel ervaring met meditatie en oefenen met gewaarzijn’, mailde me een nieuwe Liber leerling. ‘Maar de oefeningen die jij aanreikt, geven me een gevoel van vrijheid en ruimte dat ik nog niet kende’.

De oorzaak: Liber zet niet in op wat je wilt bereiken, of waar je wilt uitkomen, maar op aanwezig worden voor waar je bent. Doel is niet om zonder verdriet, pijn, wanhoop, onvrede of oordeel te worden, maar om als een gastvrij thuis te leren worden voor al je gevoelens, hoe bezwarend – of prettig! – ook.

Leven in het hier en nu draait niet om het ‘toen’ ongedaan maken of het verzekeren van een beter ‘straks’, maar om allles wat je hier en nu voelt en vindt over toen, nu en straks, met open hart te leren verwelkomen.

Geluk is geen kwestie van mening of beleving – ‘ik ben het wel, ik ben het niet’, maar van de mate waarin je een onvoorwaardelijke en inclusieve relatie durft aan te gaan MET je beleving.

‘Schrijf het in je handpalm’ zeg ik graag tegen Liber leerlingen: ‘MEE bezig of VOOR aanwezig’.

Zolang we MET onze gedachten en gevoelens bezig zijn, zullen we eraan verslaafd blijven. Gegijzeld door onszelf.

Zodra we er VOOR aanwezig leren worden kan het besef gaan dagen dat onze vervulling en betekenis precies daar ligt: in die aanwezigheid.

Benieuwd hoe je voor wat je vindt en voelt, aanwezig kunt worden? Probeer Liber hier.

Related > , ,

Pasen, Liber: oefening 2

Sta je met je neus op de ‘Nachtwacht’, je ziet een klodder, een veeg, een streek. Bepaald geen schilderij om over naar huis te schrijven. Dat wordt het pas als je er afstand van neemt…

Lees verder »

Een komma, geen punt

Wat heeft iemand dat ooit knap bedacht. Zo’n korte maar krachtige uitdrukking, een refrein bijna, om duidelijk te maken dat de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden een proces is en geen gelopen race. En wat zouden we erbij gebaat zijn om zowel karakterisering als inzicht, een op een in onze eigen levens te integreren. Klik en lees verder

Lees verder »

Van zelfbeeld tot levensuitdrukking

Wat het Liber leren zo lastig kan maken: bewust breekt het je zelfbeeld af. De Pietje of Marietje waar je zo hard aan gebouwd hebt. Toch: wie zich geroepen voelt meer levensuitdrukking dan zelfbeeld te zijn, laat zich neerhalen.

Lees verder »

Geen eisen maar cadeaus

Hoe verschillend ook de verschijningsvorm, het fundament van iedere beproefde spirituele discipline, uit het oosten net zo goed als uit het westen, draait om dezelfde erkenning: zeker, heiligheid woont in ons hart, maar tussen ons en dat hart staat ons ego. En tenzij we de teugels daarvan overgeven aan buiten ons eigen hart gelegen ‘sacristies’, rituelen of disciplines, zal dat hart niet alleen van ons heilige, maar ook van ons onheilige de woonplaats zijn. En dus een strijdtoneel.

Lees verder »