Zoek en je zult vinden

Stel, je bent als stichting opgericht om de contemplatieve monastieke traditie met nieuw elan te bezielen. Maar het oorspronkelijk daartoe uitgezette spoor liep dood en sindsdien heb je geen flauw benul hoe je je missie zou moeten invullen.
 
Is het dan onlogisch om die missie de vorm van een zoektocht te geven?
 
En stel, je draagt daarnaast ook de verantwoordelijkheid voor een prachtige verblijfsaccommodatie.
 
Is het dan niet even voor de hand liggend om die zo in te zetten dat mensen en methodes uit andere tradities kunnen meezoeken?
 
Zie hier de geboortegrond van de gedachte om de speurtocht van stichting Jan XVII aan te bieden in drie bezinningssnelheden. Oplopend van de traagste snelheid, die van het verstillen, via verdiepen, naar, als hoogste snelheid, het verbinden.
 
Verstillen
In de dimensie van het verstillen is ZeeVELD het woon- en werkterrein van ‘klooster laboratorium’ Jan XVII in de striktste zin van het woord. Waar we de klassieke monastieke snelheidsbegrenzers obedientia, stabilitas en conversio morum, invullen aan de hand van een nieuwe bewustwordingsmethodiek: Liber. Het maakt ons zoeken in dit tempo even ongehaast als onvoorwaardelijk, even uitbundig als verstild. En misschien gaat het in deze laag zelfs wel minder om ‘zoeken’ dan om ‘zijn met de oren wijd open’.
 
Verdiepen
De middelste bezinningssnelheid, die van het verdiepen, is sinds kort ingevuld met een eenpersoons retraitestudio. Nu kunnen ook individuele gasten hun licht laten schijnen over het speurwerk van Jan XVII.
 
Verbinden
Waarmee we aankomen bij de hoogste snelheid, die van het verbinden. Op de afbeelding zie je hoe bijvoorbeeld
FIT body & mind deze invult. FIT heeft zich ontwikkeld tot een graag geziene gast die ook deze zomer weer een reeks mooie meerdaagse programma’s in ZeeVELD aanbiedt.
 
En zo gaan er, dankzij deze optelsom van bezinningssnelheden, maar weinig dagen voorbij of de missie van Jan XVII komt met zoveel woorden ter sprake. Een vraag erover van een gast, een suggestie, een verwijzing naar een voorbeeld elders, mijn eigen beleving van het verbindingsaanbod – steeds weer biedt zich een nieuw stukje aan van een puzzel die zich over tijd als vanzelf lijkt te leggen.
 
‘Zoek en je zult vinden’. En zo is het.

Blik op de nieuwe mens

Wie bang is dat de mens zoals we ons die nu denken, ten onder zal gaan heeft gelijk, om de eenvoudige reden dat hem dat bestaansrecht niet is gegeven. Zo is hij niet ‘ontworpen’. (Lees hier verder)

Lees verder »

Leven zonder waarom

Hillary Clinton weet waardoor ze de verkiezingen verloor: ‘de FBI brak het momentum’. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Maar minstens zo oorzakelijk lijkt

Lees verder »