Maak van je nadeel je voordeel

Jawel, ‘ieder nadeel heb z’n voordeel’. Ook het nadeel van een toenemende polarisering.

“Vreselijk toch hoe steeds meer mensen zich daaraan schuldig maken?!”

Zeker, maar doen jij en ik het zoveel beter?

Wie een eerlijke blik op z’n innerlijk leven durft te werpen, ontdekt al snel ook zelf van uitsluiting aan elkaar te hangen.

Samen zullen we alles eerlijk delen?

Wat we zoal denken, voelen, verlangen, willen, wensen en weten, staat bepaald niet te trappelen om wat we daarnaast allemaal niet-weten, een plaats aan de tafel te gunnen. Dat waar we vol van zijn, werkt ons vermogen tot leegte liefst hardhandig de deur uit.

Word je niet goed van de aanblik alleen al van Trump, Musk, Wilders of Faber?

Maak van de nood een deugd. Kijk niet weg en sluit je niet af, maar laat je raken door de feitelijkheid van hun doen en laten. Om jezelf vervolgens in tegengesteld gedrag te oefenen. En je als machteloos te leren verhouden tot dat in je wat op hoge toon bestaansrecht opeist.

Al doende ontwikkel je jezelf tot vredestichter. Tussen om te beginnen de schreeuwlelijk en de stille kracht, de desinformant en het naïeve kind, in jezelf.

Hoe je dat doet?

Misschien heb je wat aan de drie stappen van de Liber-weg.

Stap1: Erkennen
Ik ben dom bezig. Eindeloos veel meer weet ik niet dan wel, en toch sluit ik mezelf op in alleen dat wat ik weet of denk te weten. Dat ga ik veranderen.

Stap 2: Activeren
Wat ik vind, voel, wil, wens en weet, doet ertoe? Dan moet ik dat ook de aandacht geven die het verdient. Ik schrijf het allemaal op en spreek het net zo gemeend uit als het zich doet voelen. Maar ook wat ik niet weet geef ik voortaan bewust een plaats in mijn bestaan. Ik neem de tijd om stil te worden, en leeg.

Stap 3: Verwelkomen
En nu verbind ik de uitersten in mijn bestaan. Leeg ontvang ik waar ik vol van ben.

Het resultaat? Meer van hetzelfde te willen. Het verlangen een weg van verzoening te leren worden.

Pax!

Liber: What’s in the Way, is the Way.
Oefen het hier.

Zoek en je zult vinden

Dankzij de optelsom van bezinningssnelheden die ZeeVELD aanbiedt, komt de missie van Jan XVII vrijwel dagelijks met zoveel woorden ter sprake. Daarmee biedt zich steeds weer een nieuw stukje aan van een puzzel die zich over tijd als vanzelf lijkt te leggen.

Lees verder »

Over Henri Bontenbal en de ervaring van God

Van nature wonen we al in het weten, vertrouwen of ‘geloof’, gedragen te worden door een mysterie dat zich boven alle benamingen verheft. Onszelf ondanks zijn we daarin geborgen. Waarmee we in die zin ‘gelovig geschapen’ zijn.  Dus dat is het probleem niet.

Lees verder »