Keren wij dan naar binnen, naar dat intieme licht.

Voor het eerst sinds lang, heel lang, ja echt heel erg lang, was ik weer eens buiten de hekken van ZeeVELD. Er viel niet aan te ontkomen: ik moest aan een nieuw paspoort.

Het gemeentehuis bleek een oase van rust, ritme en regelmaat en niets vermoedend besloot ik in het naburige winkelcentrum een croissantje te gaan kopen.

Half een in de middag. Spitsuur.

Ik was nog geen minuut binnen of besefte: ‘geen wonder dat Trump heeft gewonnen. Volkomen sufgeprikkeld leeft de mens van vandaag als in een op hol geslagen mallemolen.

Fake News? Fake Living zul je bedoelen.

Zo groot is het aantal ‘boodschappen’ dat op ons wordt afgevuurd, en er moet zoveel, dat het geen wonder is dat steeds meer mensen op slot gaan; alleen nog oor hebben voor de stem van hun onderbuik

Wie nog recht van krom, licht van donker, zou willen onderscheiden, moet wel heel stevig in z’n schoenen staan om wat zich in concurrentie daarmee opdringt, althans enigszins buiten de deur te houden.

Zo gewend geraakt aan stilte en afzondering, was het besef van de betekenis, ik zou bijna zeggen ’het loon’ ervan, in me in slaapgevallen. Totdat ik vanochtend meemaakte welke prijs we met z’n allen betalen voor een leven getekend door het tegendeel.

Wat hebben de Democraten over het oog gezien waardoor zich in de USA een rode golf kon manifesteren? Wat zag zogenaamd weldenkend Nederland niet waardoor extreemrechts ook hier aan z’n opmars kon beginnen?

De vraag lijkt me eerder of het toerental van de westerse samenleving niet al zo hoog is opgelopen dat er van ‘zicht’ al lang geen sprake meer is.

‘Keren wij dan naar binnen, naar dat intieme licht. Daar moet de reis beginnen, op ’s levens waarheid gericht’.

 

Related >

Zijn wie je bent

De notie ‘te zijn wie je bent’ is populair. Hoe je dat doet? Je zou zeggen dat spreekt voor zich. Maar dat valt toch tegen. Te zijn wie we zijn lukt ons alleen voor zover we ons zonder tegenstribbelen uitleveren aan wat het leven ons aanlevert.

Lees verder »

Leven zonder waarom

Hillary Clinton weet waardoor ze de verkiezingen verloor: ‘de FBI brak het momentum’. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Maar minstens zo oorzakelijk lijkt

Lees verder »

Een komma, geen punt

Wat heeft iemand dat ooit knap bedacht. Zo’n korte maar krachtige uitdrukking, een refrein bijna, om duidelijk te maken dat de verwerking van het Nederlandse slavernijverleden een proces is en geen gelopen race. En wat zouden we erbij gebaat zijn om zowel karakterisering als inzicht, een op een in onze eigen levens te integreren. Klik en lees verder

Lees verder »