Introducing: Liber

Transitium ZeeVELD
De afgelopen tien jaar is in ZeeVELD aan een stuk door opgeruimd, vertimmerd, verbouwd en geordend aan ons fysieke onderkomen. Minder zichtbaar, maar niet minder actief, werd al die jaren ook gewerkt aan ons innerlijk huis. Het voorlopige resultaat: Transitium ZeeVELD – voor wie een overgangsproces doorloopt.

Het bijbehorende vergezicht: het faciliteren van onthechtingsprocessen door te ontwikkelen tot het specialisme van de monastieke gemeenschap Jan XVII. Wat ‘de nonnen in Vught’ zijn voor talen, wil ZeeVELD gaan betekenen voor wie met een verlieservaring te maken krijgt. Ooit gesticht als centrum voor – vele! – monastieke tradities, maken we van de moeder van alle monastieke tradities – te leren onthechten – ons USP.

Liber
In dat verband ontwikkelde Thomas van Kleef een drie-stappen onthechtingsmethode die een en al steunt en leunt op het christelijk monnikendom, maar die tegelijk geen enkel christelijk, spiritueel of religieus woord in de mond neemt. Opdat de methodiek voor iedereen toegankelijk is.

De stappen die de beoefenaar steeds weer zet:

  1. Hij erkent eindeloos veel meer niet te weten dan wel, en z’n leven, desondanks te organiseren rond wat hij wel meent te weten.
  2. Hij ontspant
  3. Hij nodigt zijn wel weten, vinden, willen, voelen, verlangen etc. uit, zich ongegeneerd te tonen aan zijn (nog) niet weten en is daarvoor – wat het ook is, mooi of lelijk, rijp of groen – vervolgens niet-wetend aanwezig.

Het gevolg: ruimte, orde, inzicht. Door onze activiteit en onze potentie tot vrijwel complete inactiviteit met elkaar te kruisen worden we vruchtbaar. Deze oefening stelt je in staat mee te gaan bewegen met wat de evolutie in het groot en in het miniem van je wil en zo dus ook: een -weer – functionerend onderdeel van het geheel der dingen te zijn. Alleen: dat zoiets mogelijk is ‘ga je pas zien als je het doorhebt’. En anders dan andere methodes of zelfs geloofsstromingen of spirituele scholen, vertrekt Liber niet vanuit dat, of een, punt van doorhebben of weten, maar bij de erkenning… meer niet te weten dan wel.

Liber in het kort: te oefenen in eerlijkheid. Te erkennen een hoge – of lage – pet van jezelf op te hebben en daar je leven aan op te hangen, terwijl het objectief gezien evident is dat je eindeloos veel meer niet weet dan wel. Hoeveel fundament heeft dan eigenlijk wat je ‘je leven noemt’, de zelf die je ‘jezelf’ noemt…? En louter en alleen die herhaalde eerlijke erkenning dat wat zich voor jou ‘ik‘ uitgeeft, op z’n zachtst gezegd ‘een vreemde figuur’ is, blijkt zuiverend te werken.

Enfin: teveel voor een blog, veel te veel, maar een mens moet ergens beginnen. En misschien wil de lezer wel het liefste beginnen bij deze animatie die Thomas maakte om stap 3 van het Liber leren uit te leggen.

.

En mocht je hierdoor geïnteresseerd geraakt zijn: op www.transitium.org kun je alles lezen over Het Transitium in het algemeen en Liber in het bijzonder.

Zachte krachten

Nooit niet actueel: ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’ * De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind — dit hoor ik als een

Lees verder »

Miserere

‘Hoe kwam je erbij’, wordt me wel gevraagd, ‘bij die Liber doe-het-zelf coachingsmethodiek?’. ‘Psalm 51’, zeg ik dan. ‘Psalm 51 en Allegri’. Klik op de afbeelding om verder te lezen.

Lees verder »

Vluchtplek

Het management van dit bedrijf voelt zich hier thuis en het weerzien is warm. ‘Jullie kunnen hier wel een dependance vestigen’ grap ik. “Dat zou een goed idee zijn”, zegt de directeur, “een vluchtplek”. Lees hier verder.

Lees verder »

Liber, oefening 1

Liber leert je te leven op twee motoren: de motor van je denken, doen en laten, streven, vinden, voelen, willen weten en verwachten, EN die van je volkomen verstilde gewaar zijn daarvan…

Lees verder »