Introducing: Liber

Introducing: Liber

Transitium ZeeVELD
De afgelopen tien jaar is in ZeeVELD aan een stuk door opgeruimd, vertimmerd, verbouwd en geordend aan ons fysieke onderkomen. Minder zichtbaar, maar niet minder actief, werd al die jaren ook gewerkt aan ons innerlijk huis. Het voorlopige resultaat: Transitium ZeeVELD – voor wie een overgangsproces doorloopt.

Het bijbehorende vergezicht: het faciliteren van onthechtingsprocessen door te ontwikkelen tot het specialisme van de monastieke gemeenschap Jan XVII. Wat ‘de nonnen in Vught’ zijn voor talen, wil ZeeVELD gaan betekenen voor wie met een verlieservaring te maken krijgt. Ooit gesticht als centrum voor – vele! – monastieke tradities, maken we van de moeder van alle monastieke tradities – te leren onthechten – ons USP.

Liber
In dat verband ontwikkelde Thomas van Kleef een drie-stappen onthechtingsmethode die een en al steunt en leunt op het christelijk monnikendom, maar die tegelijk geen enkel christelijk, spiritueel of religieus woord in de mond neemt. Opdat de methodiek voor iedereen toegankelijk is.

De stappen die de beoefenaar steeds weer zet:

  1. Hij erkent eindeloos veel meer niet te weten dan wel, en z’n leven, desondanks te organiseren rond wat hij wel meent te weten.
  2. Hij ontspant
  3. Hij nodigt zijn wel weten, vinden, willen, voelen, verlangen etc. uit, zich ongegeneerd te tonen aan zijn (nog) niet weten en is daarvoor – wat het ook is, mooi of lelijk, rijp of groen – vervolgens niet-wetend aanwezig.

Het gevolg: ruimte, orde, inzicht. Door onze activiteit en onze potentie tot vrijwel complete inactiviteit met elkaar te kruisen worden we vruchtbaar. Deze oefening stelt je in staat mee te gaan bewegen met wat de evolutie in het groot en in het miniem van je wil en zo dus ook: een -weer – functionerend onderdeel van het geheel der dingen te zijn. Alleen: dat zoiets mogelijk is ‘ga je pas zien als je het doorhebt’. En anders dan andere methodes of zelfs geloofsstromingen of spirituele scholen, vertrekt Liber niet vanuit dat, of een, punt van doorhebben of weten, maar bij de erkenning… meer niet te weten dan wel.

Liber in het kort: te oefenen in eerlijkheid. Te erkennen een hoge – of lage – pet van jezelf op te hebben en daar je leven aan op te hangen, terwijl het objectief gezien evident is dat je eindeloos veel meer niet weet dan wel. Hoeveel fundament heeft dan eigenlijk wat je ‘je leven noemt’, de zelf die je ‘jezelf’ noemt…? En louter en alleen die herhaalde eerlijke erkenning dat wat zich voor jou ‘ik‘ uitgeeft, op z’n zachtst gezegd ‘een vreemde figuur’ is, blijkt zuiverend te werken.

Enfin: teveel voor een blog, veel te veel, maar een mens moet ergens beginnen. En misschien wil de lezer wel het liefste beginnen bij deze animatie die Thomas maakte om stap 3 van het Liber leren uit te leggen.

.

En mocht je hierdoor geïnteresseerd geraakt zijn: op www.transitium.org kun je alles lezen over Het Transitium in het algemeen en Liber in het bijzonder.

Miserere

Miserere

‘Hoe kwam je erbij’, wordt me wel gevraagd, ‘bij die Liber doe-het-zelf coachingsmethodiek?’. ‘Psalm 51’, zeg ik dan. ‘Psalm 51 en Allegri’. Klik op de afbeelding om verder te lezen.

Liber in acht minuten

Liber in acht minuten

De Liber doe-het-zelf coachingsmethodiek uitgelegd in acht minuten. Klik op de afbeelding om dit item af te spelen.

Hetzelfde anders gaan zien

Hetzelfde anders gaan zien

Bang, boos, eenzaam of verdrietig? Natuurlijk, dat kan. Maar dat betekent nog niet dat je dat gevoel ook hoeft te dragen. Spreid je angstbroek, paniekshirt of zorgenrok uit op je bed en laat ze hun verhaal vertellen. Klik om verder te lezen.

Een sauna voor ZeeVELD

Een sauna voor ZeeVELD

En toen we toch aan het renoveren waren, kon een sauna er ook nog wel bij. Klik op de foto om verder te lezen

Elke vertelt over Liber

Elke vertelt over Liber

‘… dat ik niet samenval met wat ik denk en voel: dankzij Liber begrijp ik het nu ook.’ Klik op het plaatje en lees wat Elke over Liber vertelt.

Sinterklaas in maart?

Sinterklaas in maart?

Sinterklaas in maart? Nee, de Kundalini Yoga Teacher Training is weer in huis. Jaargang 2020, de eerste week in een serie van drie. Sat Nam!

Innerlijke renovatie

Innerlijke renovatie

Echt, een mens is tot veel meer innerlijke vernieuwing in staat dan we denken. Neem een voorbeeld aan ZeeVELD… (Klik op de afbeelding en lees verder).

Ik, wie ben ik?

Ik, wie ben ik?

Bouwen we een huis, we beginnen bij het begin. Tegen alle wetten van de zwaartekracht in, beginnen we met ons levenshuis bij het dak. Niet bij de vraagtekens, maar bij de uitroeptekens van ons bestaan. Klik op de afbeelding om verder te lezen

Liber in tekst en tekening

Liber in tekst en tekening

De Snelste Weg is de Omweg. Het Liber boek is uit! Bestel het hier.

Verbinden: volle kracht vooruit

Verbinden: volle kracht vooruit

De drie snelheden van Transitium ZeeVELD: Verbinden. Verdiepen. Verstillen. Met dit keer een hoofdrol voor de Verbinding. Nog even wachten op het bruidspaar, de trouwambtenaar, de gasten, en het feest kan beginnen.  

De zin van het leven…in jou

De zin van het leven…in jou

Het leven heeft geen zin. Omdat het leven niet denkt in termen van ‘hebben’, maar van geven. Het leven ‘heeft’ dus geen zin, maar ‘creëert’ zin. In dat leven zelf. Klik op de afbeelding om verder te lezen.

De snelste weg is de omweg

De snelste weg is de omweg

Jarenlang kampte hij met depressies. Op het suïcidale af. Tot Liber op z’n pad kwam. En hij al na drie weken kon uitroepen: ‘waarom heb ik dit niet eerder ontdekt? Weg klachten!’ Hoe dat kan? Lees hier verder.

Gelukkig worden doe je zo

Gelukkig worden doe je zo

Dank aan Jan Versteegh die voor zijn boek ‘Gelukkig worden doe je zo’, ook in ZeeVELD langskwam voor een openhartig gesprek met Thomas. Klik op de afbeelding en lees verder.

Wie zit er aan het stuur?

Wie zit er aan het stuur?

Een ‘hack’ is een elegante oplossing voor een complex probleem. In die zin is ook Liber een hack. Er zijn maar drie stappen voor nodig om je uit een geautomatiseerde levenshouding te bevrijden. De uitkomst: een reset, een update, van je denken en doen. Je bent weer bij de tijd.

Liber leert je dus niet om zonder ‘ik’ of ‘zelf’ door het leven te gaan, maar om het steeds weer te actualiseren. Het mysterieuze, zo niet mystieke van de zaak: niet een ander weten brengt wat we menen te weten bij de tijd, maar een niet-weten. Breng zus (denken te) weten en zo (denken te) weten met elkaar in gesprek en het leidt op z’n best tot een hybride. Maar huwelijk je weten uit aan je niet-weten, en het kind van die omgang getuigt van werkelijke oorspronkelijkheid en originaliteit.

Liber in het kort

Liber in het kort

“Libert helpt je niet je verlangens te realiseren, maar om ze onthecht te leren evalueren. Al doende verhuis je van waan naar werkelijkheid. Je ontdekt dat het leven geen moetje is, maar een minnaar die van je wil houden.” Benieuwd wat Liber is en doet? Klik en lees hier de samenvatting…

Blik op de nieuwe mens

Blik op de nieuwe mens

Wie bang is dat de mens zoals we ons die nu denken, ten onder zal gaan heeft gelijk, om de eenvoudige reden dat hem dat bestaansrecht niet is gegeven. Zo is hij niet ‘ontworpen’. (Lees hier verder)

Cognitieve sjablonen

Cognitieve sjablonen

‘Ons leven moet passen binnen het raamwerk dat wij daarvoor in gedachten hebben’ schreef ik in een eerdere blog. Dat raamwerk blijkt een prachtige naam te hebben: cognitief sjabloon…

Van zelfbeeld tot levensuitdrukking

Van zelfbeeld tot levensuitdrukking

Wat het Liber leren zo lastig kan maken: bewust breekt het je zelfbeeld af. De Pietje of Marietje waar je zo hard aan gebouwd hebt. Toch: wie zich geroepen voelt meer levensuitdrukking dan zelfbeeld te zijn, laat zich neerhalen.

Om wat de stilte baart

Om wat de stilte baart

Stil te worden is als vrouw te worden. En moeder. Een en al bereidheid om ieder woord te beminnen en te ontvangen; vervolgens onbeweeglijk te wachten en tenslotte te baren: het levengevende woord. En weer. En nog weer eens.

Amarillo by Morning

Amarillo by Morning

Te blijven voortbewegen, wat er ook gebeurt, dát is de kunst. Niet: een enkel akkoord te zijn, maar alle coupletten te durven gaan belichamen van het lied dat in je woont…

"Dat allen één zijn.”