Gastenboek

Van: Anneke
Ook na twee maanden merk ik nog dagelijks de positieve effecten van de retraite. Steeds meer onzin valt weg. De 4-daagse zorgde ervoor dat ik rust en vrede bij mezelf kon ervaren. Die zoek ik nu elke dag zoveel mogelijk op. Daardoor kan ik nu veel adequater reageren op omstandigheden die me vroeger uit het lood hadden geslagen. Ik herken nu veel eerder hoe mijn ideeën over van alles en nog wat een goede omgang ermee frustreren.

Van: Nancy
Simpeler kan bijna niet, dieper ben ik nooit gekomen, een aanrader voor iedereen. Het begrip ‘Liefde’ begint te dagen.

Van: Cees
Ruimte… ruimte… ruimte.

Van: Saskia
Vier dagen ‘laten’. Het gevecht in mijn hoofd alleen maar te bekijken, te durven bekijken. En ineens zag ik het: stil worden is vrij worden van wilsverslaving.

Van: Esther
Du musst das Leben nicht verstehen,
dann wird es werden wie ein Fest.
Und lass dir jeden Tag geschehen
so wie ein Kind im Weitergehen von jedem Wehen
sich viele Blüten schenken lässt.

Sie aufzusammeln und zu sparen,
das kommt dem Kind nicht in den Sinn.
Es löst sie leise aus den Haaren,
drin sie so gern gefangen waren,
und hält den lieben jungen Jahren
nach neuen seine Hände hin.
(Rainer-Maria Rilke)

Van: Marion
Dank, dank, 1000 x dank.

‘o, ik weet het niet,
maar besta, wees mooi.
zeg: kijk, een vogel
en leer me de vogel zien
zeg: het leven is een brood
om in te bijten en de appels zien rood
van plezier, en nog, en nog, zeg iets.
leer me huilen, en als ik huil
leer me zeggen: het is niets.’
(Herman de Coninck)

Van: Doña
Werkelijk, ik wist niet dat ik dit kon. Maar wat ben ik blij te weten dat ik het kan en mezelf heb gevonden, in de stilte.

Van: Corine
Gek, dat ik hier van tevoren zo tegenop zag. Want het is werkelijk het allerfijnste wat er is,  me zo in verbinding te weten.  Met vier woorden ‘hallo adem, dag gedachte’, werden we op pad gestuurd. De overgave daaraan leidde tot momenten van volledig aanwezig zijn die mijn hart hebben verwarmd en mijn geest weer tot leven gewekt. Dank, Thomas, dat je ons met zoveel humor en liefde wilde begeleiden. Heel graag tot ziens.

Van: Michèle
De woordkeus, de humor, de paradoxen, de gastvrijheid en de begeleiding: het heeft er alles aan bijgedragen dat ik me veilig heb gevoeld, samen met m’n medeverstillers. Zelfs de psalmen maakte je ‘leesbaar’. Het was hard werken ja, en ik realiseer ik me dat dit nu pas echt begint. Maar tegelijk heeft ‘hard werken’ de afgelopen dagen juist een hele andere betekenis heeft gekregen. Een die verrijkt en niet verarmt. “Het is nooit af…” Grote dank!

Van: Ans
De stilte doet wonderen. Voelde het (samen!) in je eentje en in stilte koken en eten de eerste dag nog naar en ongemakkelijk, bij mijn vertrek was het alsof ik de anderen beter had leren kennen dan wanneer we dagen in gesprek waren geweest. Elke dag schakelde ik weer een versnelling lager. Dat ik toch 59 moest worden om met aandacht een deurklink te kunnen gaan zien, de zee, de vlam van een kaars.

Van: Margreet
Alleen in het bos was ik samen;
Alleen in Zeeveld was ik samen;
Alleen gekomen was ik samen.

Van: Wim
Veel stilte, veel wijze woorden ook. “Don’t worry, nothing is under control”. Voor een grote control freak zoals ik, waarlijk een uitspraak om voor ogen te houden.

Van: Peter
Rustgevend, onbevangen, veilig. Loslaten in Zeeveld is voor mij: thuiskomen in mezelf. En die vliegtuigen? Boven Zeeveld maken ze vrijwel allemaal een bocht. Hoe symbolisch voor de wending waartoe deze prachtige monastieke plek uitnodigt.

Van: Erika
Loslaten geeft me houvast.

Van: Judy
‘Het koninkrijk der hemelen is in het hier en nu’, ‘doe wat je doet met aandacht’…  De een vindt de weg naar de non-dualiteit in Advaita Vedanta, de ander reist er voor naar Tibet en ik… Wat ben ik dankbaar dat ik het hier kon vinden, in mijn christelijk geloof. ‘Heerlijk is het te loven de Heer, te bezingen uw naam Allerhoogste’.

Van: Merel
Leer me te sterven aan mezelf
Gelijk de bladeren en het gras in het najaar
Laat me opnieuw geboren worden en
Bloeien in Uw licht en liefde.

Van: Nelly
Heerlijk, moeilijk, waardevol.

Van: Marjan
Dank dat ik hier de kans kreeg te luisteren met mijn hart.

Van: Saskia
Het fijnste: niet te hoeven praten en toch in een groep te zijn.

Van: Grytsje
Dat het er allemaal al is: de stilte,  de vrede. Dat ik niets hoef te bewerkstelligen, alleen maar hoef te zijn…Het is net zo moeilijk als makkelijk. Het is altijd weer net andersom dan ik dacht. Ik heb drie heerlijke dagen gehad.

Van: Marjolein
Ik was hier ‘niemand’, vrouw zonder verleden.
Niet partner,
niet moeder,
niet dochter,
niet vriendin,
niet collega,
niet gelovige.
Alleen met mijn schepper.
En dat is genoeg.

Van: Henk
Niet gelovig opgevoed en dan plots, elke dag bijbelteksten en bidden en zingen, en toch – ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld. Dit heeft me een heel nieuwe kijk op godsbeleving gegeven, op geloof in geloven. En ook: om hier de lol terug te mogen vinden in alledaagse klusjes: geweldig wat een fantastisch gevoel.

Van: Paula
Een weldaad voor de ziel. Weg uit de drukke, claimende en luidruchtige wereld de stilte in, waar ik met al mijn zintuigen mocht ervaren te leven in de geborgenheid van God.

Van: Heleen
Een – ogenschijnlijk – kansloos monnikenwerkje wordt hier tot een kansrijke ervaring. Heerlijk en oorverdovend stil is het hier. Mijn hart wordt er blij van. Ik heb me zeer welkom gevoeld.

Van: Marie-José
In stilte… gelachen, gedacht, geschaamd, genoten, vertwijfeld, gezocht, gelaten, geprobeerd, gehuild, gevonden, gedaan, gedragen. Me laten dragen. Dank voor Bewust Zijn.

Van: Femmy
Nog steeds ben ik blij en dankbaar voor wat ik hier in die paar dagen verder ben gekomen. Niet in de laatste plaats heb ik veel geleerd van de uurtjes ‘Aandacht in Actie’ ofwel de ‘monnikenwerkjes’. Voor mij waren die heel essentieel om de boel in balans te houden, ook daar heb ik veel van geleerd en dan met name over mezelf en over hoe ik altijd tegen werk aankijk en op welke manier het eigenlijk belangrijk is.

Van: Vera
Misschien had ik de site wat beter moeten lezen. De confrontatie met zoveel God en Heer en bidden en zingen en psalmen en ritueel, dat was wel even schrikken. En doorbijten. Maar al heb ik de vier dagen daardoor uiteindelijk niet volgemaakt: ik heb wel gekregen waar ik voor kwam en ik kwam niet voor niets. Dank!

Van: Tineke
Leven in het hier en nu. Leven in eenvoud en enkelvoud. Leven met het Woord en in de nabijheid van God. Wat een zegen. Vier dagen verstillen. Beter luisteren, beter horen. Buiten loeit de wind, binnen is het stil, vredig, veilig. Een kostbaar geschenk. Graag tot ziens.

Van: Annemarie
De combinatie van stilte, samenzijn, eenzaamheid, aandacht én christelijke inspiratie is geweldig. Ik heb dat nog niet op een andere plek als zo prettig ervaren.

Van: Ernst
Ook de 2e keer was heel mooi. Op Zeeveld zijn voelt als thuis, veilig, als een soort cocon om je heen. De kapelsessies inspireren. Wederom voor herhaling vatbaar.

Van: Henk
Een warme kennismaking met een andere wereld. Alles was goed. Dank voor de nieuwe bagage die mijn leven in meerdere opzichten verlicht.

Van: Miriam
Nooit gedacht dat psalmen me zo konden beroeren. En dat deden ze.

Van: Gijsbert
Hier werd ik eraan herinnerd hoe mooi het is te mogen, te kunnen buigen. Soepel, vanuit het hart. Dat te doen, steeds weer, dag in, jaar uit – doet het geklets iedere keer wat meer verstommen; schaaft aan het teveel aan woordjes, gebedjes, preekjes en verhaaltjes. Totdat, soms, zomaar, het Woord zich aandient.

Van: Ingrid
Thuis heb ik een boekenkast vol boeken over loslaten. Maar pas hier ontdekte ik wat dat eigenlijk inhoudt. Het waren mooie en bijzondere dagen, soms ook moeilijk. Maar wat kreeg ik er veel voor terug.

Van: Ian
Sinds lang weer gebeden. Want bidden is ook luisteren, en dat kan alleen in stilte. Dank ook voor de wijze les uit psalm 131.

Van: Martijn
Met een gevonden lege plek en een gevuld hart kan ik nu alles aan. Voorlopig dan, want ik denk dat ik graag terugkom. Het ‘kloosterleven’ doet veel bellen rinkelen; het is niet alleen thuiskomen bij mezelf, maar ook, of daarmee, op deze plek en bij de mensen die hier zijn. Dank dat je dit mooie werk zo geïnspireerd en inspirerend leeft, Thomas.

Van: Heleen
Met een warm hart en een stil hoofd, ga ik weer naar huis. En ook, in de beste zin van het woord: gedesillusioneerd. Dacht ik misschien dat ik hier engelenkoren te horen zou krijgen? Ik hoorde nog iets veel mooiers, namelijk dat ze me dagelijks al omringen. Hopelijk tot weerziens.

Van: Tieneke
“Mei syn flerken dekt Er dy” (psalm 91:4). En dat voel je hier!

Van: John
Jezelf zijn, dat kun je hier. Niemand die vraagt wie je bent of wat je doet. Heerlijk om hier opnieuw een paar dagen te mogen onthaasten en los te komen van een maar voortrazende en soms dwaze wereld. Dank U wel Heer voor Zeeveld.

Van: Aly
Thuisgekomen voel ik me rijk, herboren en vol van binnen. Het lijkt alsof de wereld “nieuw” geworden is… Ik ben opnieuw geboren en kijk met een opener blik, anders, tegen alles aan.

Van: Oscar
Bovenal is mijn relatie met God verbreed en verdiept. De bevestiging dat Hij de Ene is. Ook de Here Jezus heb ik hier ervaren. Ik mag weten dat mijn identiteit in Christus is en dat ik mag groeien in discipelschap en dat Hij de Trooster heeft gestuurd, de Heilige Geest. De Drie-eenheid, moeilijk te begrijpen en te bevatten – Hen drieën heb ik hier ontmoet. En dat is onbeschrijfelijk gaaf. Opgebouwd worden door stilte. Aandacht voor dit moment, ieder moment weer. Loslaten, dialoog met mezelf leren hebben en dan: overgave. Ik heb heerlijke dagen gehad. Soms ook moeilijk en confronterend.

Van: Anja
Wat een enorm cadeau. Wat ik zocht heb ik in een glimp gevoeld. Het zaadje is geland en ik zal er alle liefde in steken om het verder te laten kiemen en bloeien. De aarde, mijn hart, is er klaar voor. Dank voor de warmte waarmee ik me omringd hebt gevoeld.

Van Neeltje:
Gekomen om mijzelf te hervinden, een glimp op te vangen van de liefde in mijzelf, te weten hoe dat ook al weer gaat: ‘jezelf vinden’. Ik ben er een eind mee op weg gekomen door alle rust, ruimte, gastvrijheid, prachtige teksten en de rakende woorden en gebeden. Ik kom zeker weer eens terug als ik weer wat herinnering en voeding nodig heb.

Van: Annemiek
Het raam was beslagen.
Met aandacht maak ik het schoon.
Maar mijn raam blijft beslagen.
Als Thomas kijkt naar het raam is het helder.
Samen met hem kijk ik door een heldere ruit.
Vanochtend waren nog veel meer ramen beslagen.
Ik weet nu: met hoeveel liefde ik ze ook poets, ze worden pas helder als het zover is.
Dank voor het teruggeven van de wijsheid van de bijbel.

Van: Annemarie
Oefenen in luisteren. Naar wat ik niet ken.
Psalmen. Opstand.
En dan toch een woord, een regel, een hele psalm die me raakt. Die ik opschrijf.
Verbondenheid in stilte. Tussen mensen. Tussen het hemelse en het aardse. Ik wist niet dat het kon.
Ik ga op zoek naar kalkreiniger. Voor blinkende kranen en stromend water.
Het was drie dagen grijs en grauw. Razende wind. Nu schijnt de zon. De vogels fluiten, de poes miauwt. Afscheid en nieuw begin. Inzicht en uitzicht.
Dank!

Van: Heike
Zo veel vrijheid, ruimte en rust.
God zij dank voor deze plek.

Van: John
2 Koningen 4:10 – een kamer met een bed, een tafel een stoel en een lamp. Meer dan dat heb je niet nodig om je te concentreren op de Waarheid. Zeeveld voorziet er volledig in, en zelfs in meer. Nogmaals bedankt.

Van: Lisette
Een weldaad. Ik voelde me welkom en thuis. Juist door de stilte voelde ik me verbonden met de mensen hier en met de natuur. Graag tot ziens.

Van: Roos
Het was goed.
Ik vond het fijn.
Heel erg bedankt.

Van: Anouschka
Mijn ego gekrompen, mijn (zelf)vertrouwen gegroeid.
Het licht heeft me aangestoten.

Van: Hetty
Sprakeloos ben ik geworden.
Ik kan alleen nog maar luisteren.
En de woorden in mij laten klinken

Van: Rita
De dagen hier hebben me veel inzicht gegeven.
Dank voor de ruimte, dank voor de woorden.

Van: Isabel
Weinig dagen, veel goeds.
Dank voor alle ruimte en liefde.

Van: Lenie
Wonderlijk mooie dagen.
Een weldaad.
Zo puur, ik wist niet meer dat dat bestond.

Van: Steven
Warm, welkom en thuis.
Aards en geestelijk in hetzelfde moment.
De gezamenlijkheid en de verstilling in mezelf.
Tegenstellingen en harmonie wisselden elkaar af.
Met hernieuwde energie ga ik weer naar huis.

Van: Leuni
Het was zeer goed om hier, na een jaar, opnieuw te mogen zijn. Bemoedigd vervolg ik mijn weg. De stiltemomenten, met gebed en schriftlezingen, hebben me geraakt en verder geholpen in mijn proces van heling, bewustwording en loslaten. Het boek van de psalmen is voor mij altijd weer één groot gebed, waarin ik alles mag overgeven aan de Heer. Dat hier nog veel mensen op deze manier weer in contact met hun Schepper mogen worden gebracht. Ik kom graag nog eens terug.

Van: Freek
Het beste cadeau dat ik mezelf kon geven. Dank voor het verblijf in dit prachtige oord, de mooie omgeving, het sfeervolle gebouw en de prettige begeleiding.

Van: Ineke
Mag je eigenlijk ‘lieve’ zeggen tegen een broeder? Het was een overweldigende en dierbare ervaring. En wat een prachtplek! Tot de volgende keer.

Van: Andrea
Met hernieuwde kracht het leven weer tegemoet!

Van: Riet
Ruimte, eenvoud, stilte, zorg, gastvrijheid, heb ik hier gevonden. Allen hartelijk dank.

Van: Marjolein
Met vreugde en een warm hart, ga ik weer naar huis. Dank voor de verstilling (met af en toe ook een vliegtuig boven m’n hoofd), de voedende natuur, zo dichtbij en zo prachtig, het sfeervolle gebouw, de gastvrijheid, de ruimte, de terugkerende momenten in de kapel, de verzorgde diensten, het ontroerende zingen, de mooie muziek en de inspirerende teksten.

Van: Amber
Dit was mijn eerste stilte ervaring en het is me zeer goed bevallen. Ik voelde me thuis en op mijn gemak en heb gezien wie ik in werkelijkheid ben. Ik hoop dat ik de discipline van meditatie en gebed in het dagelijks leven kan voortzetten. Het doet me heel erg goed.

Van: Herman
Wees gelijkmoedig.
Laat liefde je handelen leiden.
Wees moedig en gedisciplineerd.
Mijn lessen van deze dagen…

Van: Reinier
Door de stilte, de meditatie en het gebed heb ik mijn angsten leren herkennen. En wat is het hier fijn en wat is de natuur hier mooi.

Van: Annemarie
Zeeveld is een plek waar ik me op mijn gemak voel en waar een vonkje overspringt van het Grote Vuur. Het geeft hoop dat er altijd weer mensen zijn die hun hart durven volgen. Die de liefde waar het allemaal om draait, op een eigen manier een eigentijds gezicht willen geven.

Van: José
De diensten waren als een warm bad. De eenvoud raakte me zeer. Zo kon ik toegeven aan waar mijn hart om vraagt: luisteren, stilte, zachtheid, liefdevolle aandacht. Wat een fijne plek. Dank voor alle ruimte die hier wordt gegeven.

Van: Ed
Veilig, warm en heerlijk.

Van: Ragini
Dankbaar voor waar ik mocht zijn en gebruik van mocht maken in dit mooie huis. De stilte heeft me geraakt en ik ben blij dat ik dit hier mocht beleven. Vanochtend hoorde ik in de dienst dat het woord van de Heer op onverwachte momenten tot je kan komen. Dit neem ik graag mee.

Van: Regina
Bedankt voor deze dagen, ik heb ervan genoten. De stilte was mooi en liefdevol.

Van: Kitty
Ontroerend mooi – de gebedsdiensten, die de stilte bodem en inhoud gaven. Mooi en inspirerend – om te ervaren hoe de traditie levend gehouden wordt en tegelijk een nieuw gezicht krijgt. Ik ben dankbaar dat ik daar een paar dagen in mocht delen. Ontroerd en geïnspireerd vervolg ik mijn weg.

Van: Sandra
“Wat doe ik hier?” vreesde ik me af te zullen vragen als ik eenmaal in Zeeveld zou zijn. Maar de vraag is geen enkele keer opgekomen. Wat een geweldig fijne plek om te zijn. De zon, de regen, de ruimte, de stilte. Alleen het geluid van de wind in de bomen, het lied van een vogel, het lopen van een kraan, een deur die zich sluit. Oké, de grasmaaier moest ook zijn ding doen… ;-). Alleen ‘zijn’ is voldoende. Warme dank en ik hoop tot ziens.

Van: Johanna
Heel veel dank voor deze prachtige dagen die ik als zeer mooi heb ervaren. Vooral gebed, zang en teksten hebben mij voeding gegeven mijn geloof te versterken. Graag wil ik weer terugkomen. Gods zegen gewenst.

Van: Liesbeth
De gastvrijheid, zorgzaamheid, stilte, gebeden en muziek hebben mij goed gedaan. Het waren heel verfrissende dagen. Dank aan God, de Levende.

Van: Esther
Veel dank voor de aandacht, de rust, de mooie teksten en liederen/muziek. Het was bijzonder zo samen te zijn in stilte.

Van: Esmee
Wat een schoonheid (de natuur).
Wat goed verzorgd (de boerderij).
Wat een rust (de stilte).

Van: Martin
Stilte is Zijn.
Zijn is Stilte.

Van: Jos
De ruimte nodigt uit tot een ingedaalde stilte waar ruimte komt voor aandacht – aanwezigheid – concentratie. Goed om deze nieuwe vorm van monastiek leven te ervaren. Veel dank voor deze dagen in de stilte.

Van: Miriam
Dank voor de Stilte – Ervaring, voor het gebed.
Dank voor het geloof, weer aangewakkerd.
Stilte, bewust proeven, zijn, horen en ervaren
Er gewoon mogen zijn. Dank.

Van: Judith
Dank voor het welkome gevoel op deze prachtige plek. Waar stil zijn heel licht is. En waar ik heb herontdekt dat stilte en rust niet zwaar hoeven te zijn, maar vrolijk en lichtvoetig kunnen zijn.

Van: Cora
Worden kent geen einde.
De stroom gaat verder.
Ieder ogenblik is nieuw.
De pijn van het groeien: de moeite waard.

Bedankt voor alle rust, ruimte en warmte.

Van: Petra
Drie dagen stilte.
Terug naar mijn kern.
Eenzaamheid zij aan zij met verbondenheid.
Verwondering over de kracht van hymnes en psalmen.
Ontroerd door de muziek.
Geraakt door de teksten.

Dank voor de respectvolle gastvrijheid.

Van: Ronald
In het verleden heb ik regelmatig retraites in kloosters gevolgd – zowel christelijke als boeddhistische. Het verschil tussen de christelijke kloosters waar ik was en Jan17 is, zo ervaar ik het, dat het in Jan17 ‘lichter’ is. Alsof de eeuwenoude traditie hier geen last is, maar wel aanwezig.

Tijdens het dagritme wordt zowel de verticale als de horizontale verbinding gevoed. Wanneer ik de verticale verbinding verwaarloos, verliest het leven voor mij snel zijn glans en wordt het bestaan karig. Wat ik in de wereld doe, komt dan op zichzelf te staan en dat volstaat voor mij niet. Door de verticale verbinding tijdens de bezinningsmomenten de dag door te onderhouden, blijf ik ‘wakker’ en komt bovendien de horizontale verbinding in een ander licht te staan; in een groter licht. De structuur – gebedsbijeenkomsten afgewisseld met de dingen van de dag – vind ik prettig en vruchtbaar. De gebedsbijeenkomsten relativeren ook het belang van de alledaagse dingen waar je zo in op kunt gaan. Alsof de glans van God de dingen een beetje blijft doorlichten, de ene keer meer dan de andere.

Positief bedoeld vind ik Jan17 oude wijn in nieuwe zakken. Een oude traditie die op een moderne manier nieuw leven ingeblazen wordt. Ik hoop dat dit doorgaat en uitgebouwd wordt.

Van: Paul
Het waren een paar rijke en vooral inspirerende dagen. Zeker tot ziens!

Van: Jacqueline
Mijn verblijf hier was thuiskomen in een serene, liefdevolle, zorgzame, nette, sobere, stille omgeving waarin ik mij volledig geaccepteerd voelde. Het heeft me in de gelegenheid gesteld naar binnen te gaan, innerlijke rust te hervinden, dichter bij mijn kern te komen. Vooral de diensten vond ik verrassend fijn: inzichtgevend, inspirerend, ook door de soberheid, herhaling en structuur. Door Thomas kregen de woorden van de Benedictijn Anselm Grün een veel diepere dimensie voor me. Zeker tot ziens!

Van: Ellen
Het waren zeer bijzondere dagen, ik heb rust en liefde in mezelf kunnen ervaren. In het begin voelde ik de eenzaamheid, later bleek juist hierin de ingang te zitten tot licht en liefde. Bedankt ook voor de mooie diensten.

Van: Herman
Ik heb het verblijf in Zeeveld ervaren als een mogelijkheid om mezelf te (her)kennen. Bedankt voor de ruimte en de stilte. Ik kom hier graag weer.

Van: Andrea
“God zelf is mijn helper geworden.
Met mij is de Heer die mij draagt”!

Van: Joyce
Ontmoeten in Zeeveld
is ont-moeten: minder hoeven
en een ontmoeting met God.
Het tikken van de klok op de schoorsteenmantel jaagt even niet meer op. Het maakt me alleen bewust van tijd. Het waren waardevolle, tijdloze dagen.

Van: Hanneke
Bewuster geworden van tijd, bewuster geworden van wat stilte met me doet. Kon ik eindelijk eens mijn mond houden. Ik heb hier weer meer geleerd om mezelf terug te roepen naar het hier en nu. Dank voor de gastvrijheid.

Van: Karl
Dank voor het mogen delen in rust, ont-moeten en ont-dekken en mogen weten van verbondenheid in liefde.

Van: Astrid
De tijd die ik hier heb mogen doorbrengen in stilte heeft mij goed gedaan. De wijze waarop je leeft en tegen je medemens aankijkt heeft diepe indruk op me gemaakt. Dit zal ik mijn hele leven met me meedragen. Ook de speciale momenten in het duingebied met de schotse hooglanders en de paarden die mijn pad kruisten waren voor mij bijzondere tekenen van die Ene.

Van: Iris
Stilte
Ik heb je lief
Poort naar mijn hart
Bron van mijn vreugde
Je eenzaamheid bekoort me
Er is geen verveling meer
Noch angst
Noch willekeur
Er is slechts
…zijn.

Heel veel dank voor alle ruimte!

Van: Erik
Het ’lege’ programma dwong me na te denken over wat ik wilde gaan doen of juist niet, wat ik wilde eten etc., etc. en daarin dus steeds keuzes te maken. Zo kort als ik op Zeeveld ben geweest, heb ik toch al sterk ook mijn verleidingen, gebrek aan discipline, valkuilen etc. ontmoet. Die onder ogen zien is al het halve werk, wat mij betreft. Inspirerend was het ook om te lezen in een boekje van Joep Dohmen, die beschrijft hoezeer het van belang is in deze tijd de levenskunst opnieuw te gaan beoefenen. Hij heeft het over de zorg voor het zelf van de mens ipv “het dikke ik”. Een mooi boek, op de juiste plek, op het juiste tijdstip. Ik ben uiteindelijk heel tevreden en voldaan terug naar huis gefietst. Thuis trof ik veel mensen die heel enthousiast reageerden op mijn avontuur. Mijn ervaringen werken op die manier al door. We zijn op mijn werk ook erg op zoek naar manieren om gebruik te maken van de stilte in ons programma.

Van: Simone
Ik heb schitterende dagen gehad waarin werkelijk alles perfekt paste: de lokatie, het weer, de rust. Ik hoop nog een keer terug te kunnen komen naar deze bijzondere plek.

Van: Aart
Een verademing, even uit de drukte van alle dag. Tijd voor bezinning en stilte. Weer een klein stapje gezet in de leerschool die ‘leven’ heet. Reuze bedankt.

Van: Jos
De bron van al wat echt is, ben ik hier op Zeeveld in alle vrijheid weer enkele passen dichter genaderd. Fijn om onder medebroeders te zijn. Geestelijk maar ook lichamelijk rijkelijk gevoed, ga ik voldaan huiswaarts. Ik kom terug.

Van: Ernst
Het begon als een sprong in het diepe. Niet wetend wat er echt allemaal is en kan zijn. Deze drie dagen waren een geweldige stap in de richting van het mezelf leren kennen, dieper erin duiken en tot me laten komen. Een heerlijke combinatie van vrijheid en inspiratie. Dank en tot volgend jaar.

Van: Willemijn
Stilte, rust, vrede gevonden, ga ik dankbaar weer naar huis op weg naar mijn ontvankelijkheid. Genoten heb ik van jullie. Bedankt.

Van: Ester
Ik heb geleerd de dingen met aandacht te doen en een te worden met het moment. Ik bewaar een dierbare herinnering aan deze plek en hoop hier vaker terug te keren. In Christus verbonden en bedankt voor alle gastvrijheid.

Van: Peter
Zeeveld: een plaats waar hemel en aarde naar elkaar reiken. Een plaats van stilte, bezinning en inkeer; waar de stilte zijn eigen taal spreekt.
“Mint de stilte in uw wezen,
Mint de stilte die bezielt
Zij die alle stilte vrezen
Hebben nooit hun hart gelezen
Hebben nooit geknield.”

In de Geest verbonden!

Van: Jaap
De dagen die ik hier heb mogen doorbrengen zullen onuitwisbaar in mijn hart meegedragen worden. De manier van jullie denken en leven hebben iets in mij losgemaakt wat mij ertoe heeft bewogen toch vooral waakzaam te zijn. Jullie oprechte liefde voor de medemens is de goede basis voor een begin van elke dag. Dat deze plek als een mosterdzaadje de liefde van de Heer mag doen groeien.

Van: Remi
Het was een zeer bijzondere ervaring in Zeeveld. Ik draag nog steeds stukje rust mee, hoewel ik ook soms moeite heb met de drukte van deze tijd. Ik wil in de toekomst zeker weer langskomen, misschien wel eerder dan ik dacht. Ik heb genoten van alles wat op me afkwam. Nogmaals dank voor alles!

Van: Noord Hollands Jongerenensemble
Wij vonden het echt fantastisch hier te zijn
Een hartstikke leuke ervaring om te beleven
Erg leuk en gezellig
Stil zijn kostte soms best wel wat moeite
Gastvrijheid was zeer prettig
Evenals het feit dat we overal aan mee mochten doen
Zonder jullie zou het lang zo leuk niet zijn geweest
Een heus avontuur
Grote waardering voor jullie levensstijl
Echt voor herhaling vatbaar
Nooit te vergeten ervaring
Dank jullie wel!!

Van: Teresa Takken/ Noord Hollands Jongerenensemble
Wat een ervaring hier te zijn. Sowieso een thuis-  en nestgeurgevoel. En dan als topper er bovenop: met de tieners zo’n geslaagde ervaring. En jullie die ons deze kans boden in een sfeer van verwelkoming en vrijheid. Dank voor alle toewijding, uitstraling van vreugde en oprechte gastvrijheid.

Van: Ellen van Houten/Kapitein Leger des Heils/Noord Hollands Jongerenensemble
Heel hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid, voor deze bijzondere plek waar jullie je aan verbonden hebben. Bijzonder dat jullie je deze dagen ook aan ons hebben willen verbinden. Alle goeds en zegen.

Van: Hein
Ik reageer na meer dan een maand omdat ik de diepe indrukken van de dagen op Zeeveld toch moest verwerken. Ik schreef niet in het gastenboek omdat ik op dat moment niet wist wat te schrijven.
Nu meer dan een maand later denk ik nog vaak terug aan mijn verblijf en probeer goede momenten terug te pakken om het gevoel vast te houden, dat valt niet altijd mee maar geeft toch veel steun.
Bedankt dat ik er mocht zijn bedankt voor het goede gevoel van rust wat bleef.
Hoop dat ik nog eens de tijd kan vinden/ maken om terug te komen.

Van: Martine
Waar eerst alleen maar onrust was
Is nu weer even rust en ruimte
In mijn hart
Om te ontvangen
Stem van God
Dichtbij in mijn hart
Dichtbij bij wie ik zal zijn, en zal worden

Van: Sandra
Niets is sterker dan de stilte.
Geen oordeel over anderen,
de liefde die ik voel,
de dagen glijden aan me voorbij.
Met de bevestiging die ik zocht,
heb ik er nu vertrouwen in
op de goede weg te zijn.
Lieve Groet!

Van: Lieke
Stilte en storm
warmte en rillingen
weten en vaak niet (meer) weten.
Zo zinvol.

Van: Karien
Monastieke dagen
Van gehoorzamen
van dagorde
naar ontvangen
in stilte
en voelen
de beweging
van de mens
van de ziel
die balans
van geven en nemen
een ander zicht
geeft en zich herneemt

Dank voor de inspiratie naar
de stroom van essentie en
mijn plaats daarin

Zeeveld
veld bij de Zee
veld van de adem
veld van de Heer
en heerlijkheid
mmmmm……..

Gods Lof
huis van bezinning
hier en daar
ontginning!
Huis van de Heer
Dank aan de heerlijkheid
Gods
Ik zal de serre
herinneren
klein paradijsje
zoeter als ijsje
Alle goeds

Van: Marianne
De sprong in het diepe, heb ik
ervaren als een aangename
onderdompeling.
Ik ga Zeeveld zo dadelijk verlaten.
Wat minder chaos, meer structuur.
Daadwerkelijke aandacht, tijd, stilte
en een ruimer hart. Deze zaken
Probeer ik vast te houden.
Dank!

Van: Lieke
Dank voor de gastvrijheid en alles wat Zeeveld is (en wordt).
Ik heb er deze keer een kluif aan gehad, maar ik ga met een gerust hart
de toekomst tegemoet.

Van: Gertie
Ik ben erg dankbaar dat een paar dagen in Zeeveld heb mogen verblijven en ik merk hoe stil het van binnen is geworden. Het is net alsof de wereld er anders uitziet, alsof de kleuren feller zijn en de mensen liever. Ik wil die sfeer graag bewaren, maar ik besef dat ik niets moet vasthouden, omdat ik dan niet in het nu ben.

Ik ga met een rustiger hoofd en
Hart naar huis, mij verbazend over
Hoe verbonden ik mij heb gevoeld
Met jullie, tenslotte vreemden voor
Mijn, maar als mens zo vertrouwt.
Ik heb opnieuw de waarde gezien
Van de stilte, van aandacht, van
Samen, van bidden.
Dank jullie voor de zorg, de
Zorgvuldigheid en jullie mens zijn.
En God zag dat het goed was!

Ik kom weerom!

Van: Huub
Het waren mooie dagen. Goed om uit én in het ritme te komen. Warm en gastvrij bij God. Hartelijk bedankt. Het ga jullie goed en tot ziens.