TransitieThuis Jan open

Voor iedereen die zelf z’n stilteretraite kan en wil vormgeven, opent op 26 september ‘TransitieThuis Jan’ de deuren.

De spelregels: gasten boeken voor een vaste periode van zeven dagen. Deze begint en eindigt altijd op een vrijdag. Ook kunnen ze hun proces zelf dragen, want er is geen (zichtbare) begeleiding of (tastbaar) vangnet. Een gevarieerde prijsstelling maakt deze ‘doe-het-zelf retraites’ voor iedere portemonnee betaalbaar.

De opzet van dit nieuwe aanbod combineert het voor Jan XVII haalbare, met een van de ontdekkingen van de Bloeiplaats Transitium. Wie daar kwam voor wat stilte, bleek vaak ook zo ontzettend toe aan rust, dat een dagprogramma te veel van het goede was. Het leven blijkt voor velen zo uitputtend, dat zelfs alleen wat zitten en naar buiten staren, al een inspanning vormen. TransitieThuis Jan draagt uit: voor wie niet meer kan dan dat, is meer soms ook niet nodig.

Op een vergelijkbare manier is ook de ‘verplichte’ verblijfsduur van zeven dagen, een combinatie van inzicht en vermogen. Het inzicht: zoals stilte kan helen, gaat er ook een geweldige kracht uit van de enkele overgave aan de werking van de tijd. Niets te doen of te laten dan alleen geduld te betrachten, vermag wonderen. Wat een verkeersregelaar met de handen gebaart, zegt TransitieThuis Jan met z’n verblijfsperiode: L-A-N-G-Z-A-M-E-R. Wat goed uitkomt, want onze organisatie zou een sneller wisselen van bedden en boeken van gasten volstrekt niet aankunnen.

Ergo: TransitietThuis Jan. Geboren, niet gemaakt. Zie ook hier.

 

Related > ,

Herberg of stal

Het grootste gevaar van uitwassen van excessieve irrationaliteit – Orlando, de moord op Jo Cox, een mogelijk Brexit, presidentskandidaat Trump – is dat ze de

Lees verder »

Onthechting

Monnikenwerk in een woord omschreven: onthechting. ‘Dying to self is at the heart of the spiritual journey’. Lees hier wat de Franciscaner monnik Richard Rohr er verder over zegt.

Lees verder »

Gelukkig worden doe je zo

Dank aan Jan Versteegh die voor zijn boek ‘Gelukkig worden doe je zo’, ook in ZeeVELD langskwam voor een openhartig gesprek met Thomas. Klik op de afbeelding en lees verder.

Lees verder »